Hannan kirjoitelmia

Pelastuskoirakurssin satoa osa 1

Keskiviikko 2.4.2014 klo 8.35 - Hanna


Kevät tulee kohisten ja aktiivisuus taso myös koiraharrastuksessa näyttää kohoavan.

Tälle keväälle on kolmenlaista "kurssia" tiedossa. Ensiksi aloitellaan Eevertin kanssa pelastukoiratoimintaan perehdyttävään kurssiin. Sitten osallistutaan Sarkkisen Tomin luennolle ja vielä tiedossa labradorin hyvinvointikurssiin. Innokkaana odotellaan mitä vastaan tulee...

20.3. suunnattiin Malminkartanoon kuuntelemaan Anna-Mari Matikaisen pelastuskoiraluentoa kurssin alkajaisiksi. Parikymmentä innokasta, toiminnasta kiinnostunutta ihmistä sullouduimme Umn:n kerhotiloihin. Paljon tuli taas ajattelua ja pohdintaa herättävää tietoa. On hienoa huomata tälläisten huippu ammattilaisten asenne, koira otetaan yksilönä, ei prässätä vaan edetään koiran ehdoilla. Koirankoulutuksessa ei saa kiirehtiä vaan mennään koiran omassa tahdissa. Koulutus on LEIKKIÄ ja KIVAA puuhaa!

Koira on palveluhaluinen ja sitä hyväksikäytetään. Koira tekee työtä "metsästäen" eli etsien palkkaa. Palkka on aina tärkeä esimerkiksi se voi olla vaikkapa lelu. Koiran lukutaito on tärkeä ja sitä on syytä itse kehittää.

Pelastuskoiratoiminta ei ole kilpailua vaan omaan koiraan keskittyvää toimintaa. Mielessä pidetään, että koira on toimiva työväline. Viettipäämäärään koira pääsee vain ohjaajan kautta. Ihmisen ja koiran päämäärä on eri; ihminen haluaa löytää ihmisen ja koira pyrkii viettipäämääräänsä. Koiralle opetetaan etäisyys ohjaajasta. Pelastustoiminnassa on eri vaiheita: koiran irtoaminen, koiran lähettäminen, merkkaus sekä palkkaus.

Tälläisiä asioita ja paljon muuta mieleen jäi tulta luennolta. Tarkemmin muistakin asioista täällä blogissa myöhemmin kurssin edetessä. Jatkossa mennäänkin sitten treenailemaan hommia käytännössä. Ensin on vuorossa rauniorata, sitten taloetsintää ja vielä mennään ihmistä metsästä etsimään. Huippua päästä katsomaan, miten Eevertin rauhallisella ja päämäärätietoisella, periksiantamattomalla luonteella tuollainen homma sujuu......

Avainsanat: Eevert, pelastuskoira, koulutus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini