Hannan kirjoitelmia

astutuskyselyjen moninaisuutta, rehellisyyden tulisi kuulua asiaan

Maanantai 1.2.2016 - Hanna


Loppuvuodesta mulle soitteli ihminen, joka oli soitellut jo reilu vuosi aiemmin astutusasioissa. Silloin hän kyseli astutukseen Eeverttiä, mutta kun Eevert on HNPK kantaja ei sitä uskaltanut käyttää, mutta päätyi kuitenkin kysymään astutukseen Eevertin veljeä, jota ei ole testattu..... Voi näitä ihmisiä, jotka eivät viitsi sen vertaa ottaa asioista selvää, että tietäisivät periytyvyyksien alkeellisimmat perusasiat.

No nyt samainen ihminen soitteli uudelleen ja kysyi astutukseen Iivaria samaiselle nartulle, Iivarihan on testattu HNPK terve :) Jutustelimme hyvässä hengessä pitkään ja lupasin harkita asiaa ja palata seuraavana päivänä asiaan. Kävin pitkän keskustelun Iivarin kasvattajan Pauliinan kanssa ja mietin pääni puhki mitä vastata kyselyyn. On niin tylsä sanoa ei ilman painavaa syytä.

Moni asia puolsi kuitenkin negatiivista vastausta. Tietysti tuo aiempi kokemus oli vastauksen perustana. Toinen iso juttu oli aikataulu; kysely tapahtui vasta juoksun 7. päivänä, koska ei kuulemma ollut aiemmin kerennyt kysellä. Astutus olisi ajoittunut joululle ja sen halusimme rauhoittaa perheelle. Ihmettelin, ettei ko henkilö ole käynyt kasvattajakurssia oli vastaus; ei ole kerennyt ja hän on opiskellut asiat itsenäisesti. Muutama muukin asia jäi hieman mietityttämään.

Soitin kertoakseni vastauksen, joka olisi "ei". Hän alkoi kysellä voisiko astutusta ajatella myöhemmin. Juttelimme mahdollisuudesta ja keskustelussa hän toi esille, että kun narttu on niin tervekkin, ei ole sairastellut mitään......oli pakko kyseenalaistaa asia. Olin käynyt facebookissa labradorinnoutaja sivuilla katselemassa mitä ko henkilö oli sinne päivittänyt, koska meillä ei yhteisiä tuttuja ollut en voinut kysellä taustatietoja. Silmiin kuitenkin osui elokuun lopulla laitettu päivitys, missä kyseltiin muilta labradorien omistajilta mikä ihme hänen koiraansa vaivaa. Kuvassa tassu, jossa ilmeinen furunkuloosi! Kysyin siinä sitten, mitä hän terveellä tarkoittaa ja kerroin nähneeni kuvan. Hän kertoi unohtaneensa koko asian (reilu 3kk sairastumisesta). Puhelu loppui lyhyeen ja facebookissa esti minut näkemästä mitään hänestä tai hänen päivityksistään........

Hyvä niin, sillä epärehellisyys on tosi ikävä asia ja jos pentuja olisi tullut ja niille furunkuloosi niin urostahan siitä todennäköisesti ensisijaisesti olisi syytetty. Kyllä rehellisyys kuitenkin loppujen lopuksi maan perii :)

Ihanaa palautetta tuli sitten toiselta astutuskyselijältä, joka olisi halunnut käyttää astutukseen Eevertiä. Eeverthän ei jalostuskäytössä enää ole allergiansa vuoksi. Sain ison kiitoksen rehellisyydestä ja Eevert sai paranemistoivotukset. Mukava keskustelu, kivassa hengessä tuli käytyä. Eiköhän tässäkin kohtaa rehellisyys kannattanut :)

Avainsanat: Iivari, astutuskysely


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini